Guardería / Nursery _Vélez-Rubio [Almería]

Fotografía: JesúsGranada


Best of Year Honoree Award Europe 40 UNDER 40 Awards 2010


BOB magazine Issue #087. Korea INTERIOR DESIGN - JULY 1, 2011 Arquitectura VIVA 126 El PAIS, domingo 28 de junio 2009
LandScapeDesign.47_China Culturas_428 Vanguardia_PORTADA INSITE india Catálogo Arquia/Proxima 2010
Una Ciudad llamada España


Plastic CHAINS Exhibition. COLUMBIA………….. Una Ciudad llamada España

Descripción Breve I A Short Text

Characters: children up to 3 years
Aim: Development of psychomotor, mental and social abilities
Place: Velez-Rubio. It is part of Almeria but it is cold, with lots of rain and snow.

AT TIMES THE HOUSE STARTS AT THE ROOF. Children and their building.

At an early age and instinctively, children identify the pitched roof with the house, hence their drawings: the roof, the box and, last, the doors and windows. A nursery is but a “big ¬¬house” in which they spend most of their time.
This idea, interpreted of course, is the origin of this proposal. The big structural slab (roof) is folded in space. This allows us to double the height of the floor so as to adapt the skyline to the next buildings as well as to amplify the interior space and the natural light. This cover wraps all the rooms in the nursery and houses most of the facilities (plumbing, telecommunication and lighting).
Below this heaven-tent, the program develops into eight classrooms assigned to three groups of children, divided according to age. There is also a polyvalent dining-room, a kitchen, and administration offices distributed around a patio where children play. The different classrooms are connected to open-air spaces which permit a permanent inside-outside relationship.
Once the roof and the program were designed, we had to decide upon the façade. We did not want the traditional windows that abound in the village; we wanted to give a special identity to the building. So we made up a simple system of panels in the form of a jigsaw puzzle to configure the distribution of voids in the façade. The circular trims are colored with butyral papers in green, yellow, blue and magenta tones inside a double glass.
During the day, the interior is tainted with different colors, like natural lanterns. At night the interior lights illuminate the façade, giving the quarter a fun look.
The world of the children is separated from the worlds of adults through the color in the walls, which disappears at 1,30 meter, the height of the spatial vision of a child. Above this limit, the surfaces of the walls are unfinished and the facilities are all visible. At best, they are just treated with polyurethane so that they can be easily cleaned.
We use a flexible vinyl laminate for floors and the base of walls. The color of the material is used to differentiate classrooms by the age of the students. For children up to the age of 1 the color is blue because it suggests relaxation, fluidity and dreaming. Orange, identified by experts with psychomotor stimulation and activity, is used for children from 1 to 2 years. For children from 2 to 3 years we have opted for the green, related to contact with nature. In the common areas all the colors are mixed to favor communication among the children.
Radiant floors are installed all over the building except for the kitchen annexes. The hot water feeding the installation is supplied by the solar equipment attached to the roof.


Título del Proyecto: GUARDERÍA DE 8UDS.
Situación: C/ Los Ángeles sn. Vélez-Rubio. Almería. España
Fecha Proyecto: Proyecto Básico_2004. Proyecto de Ejecución_2006
Fecha construcción: 2009


Ayuntamiento de Vélez-Rubio
Consejería para la Igualdad y Bienestar Social de la Junta de Andalucía

Autores: [Proyecto y Dirección de Obra]

LosdelDesierto: Eva Luque + Alejandro Pascual
(Elap arquitectos ingenieros slp.)

Colaboradores Proyecto:

Estructura: Alejandro Pascual Soler (Ingeniero de caminos, canales y puertos)
Arquitectos: Leticia Noguera Marco
Instalaciones: Secoal sl (Ingenieros)_José Matarín, Antonio Matarín

Colaboradores Obra:

Arquitectos: Rafael Franco Carruesco, Ramona Ferre Sánchez
Arquitectos Técnicos: Elena Rodríguez Vico, Joaquín Martínez García, Pedro Sánchez Benavente
Instalaciones: Secoal sl. Ingenieros. José Matarín y Antonio Matarín

Fotógrafo: Jesús Granada, David Frutos

Constructora: AJUMI sa.
(Jefe de Obra: Antonio Manuel Martínez Ruiz)

Superficie construida: 874 m2
Urbanización espacios interiores: 429 m2